• Karlien Merckx

Wat is massage bij een massagetherapeut?Een massage in een beautysalon is niet geheel hetzelfde als een massage bij een massagetherapeut. Hoe ga ik tewerk als therapeut?

Als basis voor de massages maak ik gebruik van de Zweedse massage. Zweedse massage is in het westen de bekendste massagevorm. Hierbij worden glijdende bewegingen, kneden en wrijftechnieken gebruikt.

De massage gebeurt met de bloedsomloop mee in de richting van het hart om zo de bloedcirculatie te stimuleren. Niet alleen de oppervlakkige huid wordt behandeld, ook de gewrichten en spieren worden gestimuleerd. Ontspanning wordt teweeg gebracht en de bewegingsvrijheid wordt vergroot.

De masseur behandelt verschillende spieren en spiergroepen waardoor de doorbloeding van de weefsels wordt verbeterd, afvalstoffen worden afgevoerd en de stofwisseling en de functies van de spieren gestimuleerd. Een goede kennis van het spierstelsel is dan ook een noodzaak! Door de knedingen ontladen alle negatieve spanningen en hierdoor is een totale ontspanning van het lichaam mogelijk. Omdat ik veel belang hechten aan de holistische visie op de mens, masseer ik het lichaam van de haarpuntjes tot de tenen! Je kan niet een 'deel mens' masseren: armen, benen, rug, hoofd, alles vormt één geheel en heeft een lichamelijke invloed op elkaar. Ook zal het bijdragen tot relaxatie en ontspanning, de innerlijke rust.

Massage is heilzaam voor lichaam en geest. Het is een doeltreffend middel om zowel de psychische als de lichamelijke gezondheid te bevorderen. Dat is gebleken uit onderzoek van het The Journal of Alternative and Complementary Medicine:

Een goede massage zorgt voor een toename van het aantal witte bloedlichaampjes en een daling van het cortisol- niveau. Dat betekent dat het immuunsysteem wordt versterkt en stress wordt verminderd.

Ook doet masseren het oxytocine- niveau stijgen. Oxytocine is een hormoon dat een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft en dat ervoor zorgt dat men beter bestand is tegen spanning.

De spieren worden volledig losgemaakt, de bloedsomloop in de spieren en de huid wordt op gang gebracht en bevordert het functioneren van het lymfestelsel waardoor de afvalstoffen in ons lichaam beter afvloeien. Zuurstof wordt naar de spier gebracht zodat deze weer alle energie optimaal kunnen benutten. Dit geeft een gevoel van ontspanning.

Door het algemeen gevoel van welbehagen, samen met de chemische reacties in het lichaam die op gang gebracht worden door de massage, verdwijnt de stress en kan het lichaam weer nieuwe, positieve energie opdoen.

Een massage op regelmatige basis is geen overbodige luxe. Om dit voor meer mensen toegankelijk te maken hou ik zelf mijn tarieven laag. De enige factor die ik niet in de hand heb, en jij wel is je agenda! Maak regelmatig tijd vrij voor jezelf . Een bezoek aan een massagetherapeut pas hier perfect in!

Basisprincipes van Zweedse massage Zweedse massage vindt plaats op een massagetafel. Er wordt olie gebruikt om de weerstand van de huid te verminderen. De basishandelingen zijn: - Effleurage: het strijken met weinig druk en lange halen over het lichaam. - Petrissage: het kneden van de spieren. - Frictie: waarbij vinger- of duimtop dwars over de spiervezels wordt bewogen - Tapoteren: het kloppen op de huid en spieren, waarbij de handen licht gehold zijn. - Vibratie: trillende bewegingen die het lichaam schudden of vibreren.

#massage #ontspanning #relaxatie #spieren #zweedsemassage #bloedcirculatie #lymfestelsel #lichaam #metime