• Karlien Merckx

Vooraf gemaakte Bachremedies kopen via internet, geen goed idee.


Je kan samengestelde remedieflesjes kopen via internet: Een flesje voor faalangst, een flesje om je te helpen stoppen met roken, een flesje ter ondersteuning bij je echtscheiding, noem maar op. Werken deze algemeen, samengestelde remedies voor iedereen die in die situatie zit? Helaas niet. Laat ik het je even verduidelijken.


De Bachbloesems remedies en therapie werd ontwikkeld door Dr. Edward Bach (1886- 1936). Hij was gedurende meer dan twintig jaar werkzaam als arts, bacterioloog en homeopaat. Zijn praktijk in Londen was succesvol. Toch liet hij in 1930 alles achter om zich te richten op het ontwikkelen van een nieuwe remedie. Intensieve studie, zijn groot inlevingsvermogen en helderziendheid deed hem inzien dat de echte oorzaak van ziekte niet gezocht moest worden in de uiterlijke, fysieke symptomen maar in de psychische gesteldheid van de mens.

Bachbloesems zijn een ondersteuning voor ons wel- voelen op momenten dat het minder goed gaat. Het leven kent zijn ups en downs. Afhankelijk van onze gevoelens en stemmingen kunnen verschillende Bachbloesem remedies met elkaar gecombineerd worden in een mengflesje. Het innemen van de combinatie van remedies ondersteunt je om een moeilijke periode door te komen.

Dr. Edward Bach deelde zijn 38 remedies in zeven grote groepen in: onzekerheid, overgevoelig voor invloeden en ideeën, angst, overbezorgd zijn om het welzijn van anderen, maak contact met anderen, onvoldoende interesse in het hier en nu, moedeloos, wanhoop. Een laatste remedie die los staat van de zeven groepen is de ‘rescue remedy’. Deze wordt enkel gebruikt in noodgevallen en het gebruik is van korte duur.

Als je naar de benamingen kijkt van de groepen remedies dan merk je dat het thema’s zijn die uit het leven gegrepen zijn. Ook al werden de remedies vorige eeuw ontwikkeld, de gevoelens en emoties die met de remedies samenhangen zijn nog steeds van toepassing. De werkwijze, gebruik en bepaling van de samenstelling van de remedies zijn sinds ze werden ontdekt door Dr. Bach ook niet veranderd. Dat hoeft ook niet. Ze hebben door de jaren heen hun succes meer dan bewezen.

Waarom zijn Bachremedies zo succesvol? Ze worden op maat gemaakt! Een Bachtherapeut gaat samen met jou op zoek naar wat jij op dat ogenblik nodig hebt aan ondersteuning. Je vertelt wat je nu zo zwaar valt, waar je nu mee in de knoop zit. De therapeut gaat aan de hand van zijn kennis van de achtendertig Bachremedies aftoetsen welke jouw nu steun kunnen bieden. Dat is voor elk individu anders. Mensen kan je niet in vakjes steken, kan je niet indelen onder grote noemers of voor geprepareerde remedieflesjes!

Een voorbeeld: Je partner heeft je verlaten. Een collega zit in net hetzelfde schuitje. Toch verschillen jullie verhalen en de daarmee samenhangende gevoelens van elkaar. Jij had de scheiding niet zien aankomen. Je had een mooi en gelukkig leven met je partner. Plots na een huwelijk van vijfentwintig jaar gaat hij er vandoor met een jong, fris blaadje. Je collega daarentegen had al jaren een woelig huwelijk. Er waren vele conflicten en ruzies. Zij en haar partner besloten samen om een einde te maken aan de relatie omdat ze beide het gevoel hadden toch niet voor elkaar bestemd te zijn. Bij beide scenario’s zullen er andere gevoelens en emoties spelen. Dat lijkt me duidelijk, niet? Kan je dan beide een zelfde voor- geprepareerd remedieflesje nemen? Absoluut niet!

Het is jammer dat zo’n werkwijzen bestaan. Mensen zijn snel geneigd om vlug ‘iets’ te bestellen via internet. Het kost geen moeite en ze denken het antwoord op hun problemen te ontvangen in de brievenbus!

Heb je zelf geen kennis over de remedies, ga dan langs bij een Bachtherapeut. Samen zoeken jullie dan uit welke remedies voor jouw persoonlijk een ondersteuning kunnen zijn.

Uit mijn studies over de Bachremedies wist ik nog dat et zéér veel combinaties mogelijk zijn met achtendertig remedies. Mijn wiskundeknobbel is niet zo groot om het aantal te (her)berekenen. Ik vroeg daarom aan een medewerker van het Bachcenter Mount Vernon (Engeland) om even mijn geheugen op te frissen. “There are 293 million different combinations of flowers! Good luck with your blog, there are so many companies now offering combination mixes but as you say - it's a very personal thing and shouldn't be looked at in groups. Grace - Bach Centre”

Noot: Bachremedie is een complementaire geneeskunde. Raadpleeg steeds een arts bij lichamelijke klachten en gebruik de medicatie zoals voorgeschreven door je (huis)arts!

Een consult bij In Bloom Therapy is steeds op afspraak. Een eerste gesprek kost 20 euro en een opvolggesprek (als het nodig is) 15 euro. Telkens krijg je jouw remedieflesje mee. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem gerust contact op.

Mail: inbloom.therapy@gmail.com

Telefoon 0483 45 55 07

#bachbloesems #therapie #bach #bachremedies #remedie #emoties #gevoelens #ondersteunen #samenstellingen #therapeut #combinaties #onlinekopen