• Karlien Merckx

Geur, herinneringen en emoties: essentiële oliën en aroma jewelry


Je wandelt lang een koffiehuisje en plots neem je de geur op van warme chocolademelk. Met een glimlach op je gezicht herinner je de zondagnamiddagen bij oma. Als de kinderen en kleinkinderen bij oma langskwamen, wandelde ze naar de keuken om een grote pot warme chocolademelk te maken. De geur herinnert je de fijne familiemomenten, je lieve oma en de speelmomenten met je neefjes en nichtjes.

Geuren die we waarnemen kunnen herinneringen en daarmee samengaand gevoelens oproepen. Je ruikt iets specifiek en je denkt terug aan je kindertijd, aan een vakantie, aan een bepaald persoon of aan een bepaalde plaats of gebeurtenis.


De voorbije decennia heeft International Flavors & Fragrances (IFF) gewerkt aan een (wetenschappelijk) model om de fysieke effecten van aroma’s en geuren op onze emoties vast te leggen. Doormiddel van Mood Mapping heeft men acht types van emoties gekozen om deze te linken aan de in ons geheugen opgeslagen herinneringen en gevoelens bij geuren: vrolijk, relaxed, sensueel, stimulerend, irriterend, gestrest, depressief en apathisch.

Aan proefpersonen werd gevraagd om de emotie te benoemen van de geur of geurcombinatie die ze waarnamen. Op deze manier kwamen ze tot algemene bevindingen rond geuren en emoties. Zo werd vastgelegd dat de geur van vanille een gevoel van relaxed oproept. Verbaast je dat? Waarschijnlijk niet. Uiteraard verschillen we allemaal van elkaar maar toch kon het IFF grote lijnen trekken in de geurbevindingen en dit zelfs over cultuurgrenzen heen.

Geuren hebben een grote invloed op onze emoties en gevoelens. 75% van onze emoties wordt bepaald door wat we ruiken. Dat komt doordat geurstimuli direct worden verwerkt in gebieden van de hersenen (het limbisch systeem) die een emotionele functie vervullen.

Geuren zijn verbonden aan herinneringen. Zo bouwt iedereen gedurende zijn leven een persoonlijke geurendatabase op waarbij een geur de exacte herinnering of emotie uit oude herinneringen aanwakkert. Waar het lekker ruikt, voelen mensen zich op hun ontspannen, beoordelen ze de omgeving of de persoon als positief. De geur die een leuke emotie of herinnering oproepen noemt men comfortgeur.

Net omdat geuren zo belangrijk zijn en ons een goed gevoel kunnen geven hebben we sinds kort bij In Bloom Therapy een collectie essentiële oliën in ons aanbod opgenomen. Het zijn samengestelde geurmixen die naast de samenstelling van de geur ook een goede omschrijving geven van het gevoel dat ze willen oproepen.

Onze aroma jewelry- collectie is eveneens gebaseerd op deze filosofie. In de locker van het juweel kan je een viltje steken dat je besprenkeld met jouw comfortgeur. Tijdens het dragen zal je af en toe de geur waarnemen en automatisch wakkert het voor jouw het daaraan gekoppelde gevoel of herinnering op. Heerlijk!

Je vindt deze producten terug onder de nieuwe rubriek ‘harmonie’ op onze website www.edelstenen-in-je-dagelijks-leven-shop.be. Kriebelt je neus van nieuwsgierigheid? Neem dan snel een kijkje.

#aroma #jewelry #geuren #juweel #hanger #emotie #herinnering #comfortgeur