• Karlien Merckx

Vrouwen hebben minder tijd voor zichzelf


Hoe vaak horen je jezelf niet zeggen: Ik heb geen tijd of ik vind geen tijd voor mezelf. Hoe komt het dat jij als vrouw het gevoel hebt nooit tijd te hebben voor kwaliteitsvolle me- time?

Vrouwen, in tegenstelling tot veel mannen, hebben hun antenne naar buiten gericht. Mannen kiezen meer voor zichzelf terwijl vrouwen zorgzamer zijn voor anderen. Vrouwen doen veel voor anderen en kunnen moeilijker neen zeggen op een hulpvraag. Zelfs als ze geen of weinig tijd hebben staan ze klaar voor ouders, kinderen, kleinkinderen of vrienden. Doordat ze meer tijd besteden aan anderen hebben ze minder tijd over voor zichzelf.

Vrouwen voelen zich vaak schuldig als ze de tijd invullen met een leuk moment voor zichzelf. De innerlijke criticus spreekt dan: Het stemmetje dat (altijd) kritiek geeft op alles wat je doet. Als je eens me- time neemt dan spookt alles wat nuttiger is als tijdsbesteding door je hoofd.

Tips om de klok te draaien

  • Bedenk wat een vriendin je zou adviseren. Wedden dat ze zegt geef eens gas terug en doe eens iets leuks voor jezelf. Wees de beste vriendin voor jezelf!

  • Zet jezelf op de eerste plaats. Als je opgebrand bent doordat je overvraagd bent dan kan je niet veel meer betekenen voor anderen. Denk eerst eens aan jezelf.

  • Claim tijd voor jezelf: Plan in je agenda een vast moment voor jezelf. Maak er een routine van en claim jouw moment. Wil iemand jouw me- time inpalmen, zeg dan resoluut neen.

Hoe vul jij jouw moment ontspanning in? Plan je regelmatig een moment voor jezelf? Als je geen goede leerling bent in zelfzorg, maak er dan werk van. Pas als jij je goed in je vel voelt kan je ook iets betekenen voor anderen.